keskiviikko 2. tammikuuta 2008

2.Sieviläistä perinneruokaa, nimeltä Mutti


Täällä emännät ovat aikoinaan keksineet syötävää, joka on korvannut leivän, jos leipä on sattunut loppumaan.Tätä herkkua keitetään vieläkin, ainakin Sievin Muttimarkkinoilla heinäkuussa. Jokaisella emännällä on vähän erilaisia vinkkejä mutin onnistumiseen. Kerronpa tässä omani.

1.Kattilaan mitataan 1 osa vettä ja kuumennetaan kiehuvaksi.(suolaa)
2.Veden päälle kaadetaan kerrokseksi 2 osaa ohrajauhoja
3.Jauhoihin tehdään reikiä puukauhan varrella, veteen asti
4.Kansi päälle, lämpöä pienemmälle ja seos saa kiehua 20 minuuttia
5.Seos sekoitetaan kauhalla murumaiseksi, sähkövatkainkin käy
6.Nyt mutti on valmista syötäväksi. Syödään voin ja maidon kanssa.

Mutti paranee paistettaessa, jos sattuu jäämään.

Sain kerran kainuulaisia karkeampia ohrajauhoja ja kokeilin niistä keittää muttia, mutta niistä ei onnistunut.Tavalliset ohuet ohrajauhot kypsyvät 20 minuutissa höyryssä ja samalla mitattu vesi haihtuu sopivasti ja mutin rakenne tulee oikeaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muttimarkkinoilla tuli käytyä ja muttia ostettua mukaankin. Kyllä se vaan on hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisinko että ei tää kyllä sieviläistä perinneruokaa ole !

Anonyymi kirjoitti...

Perholaista perinneruokaa se on. :D

Anitta kirjoitti...

Sieviläisenä sanoisin, että mutti on sieviläistä perinneruokaa. On ollut meidän perheessä jo yli sata vuotta ainakin. Ja Sievin muttimarkkinoille pitää päästä taas kesällä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen nuorempana Ruotsin reissulla syönyt muttia eli nyrkkipuuroa. Silloin mukana oli sianlihaa. Haluaisin kokeilla nyrkkipuuroa lihan kanssa, mutta miten se otetaan mukaan? Paistetaanko erikseen ja lisätään sitten joukkoon, vai kannattako tuolloin myös itse puuro paistaa?

Marja-Leena kirjoitti...

Muistan lapsuudesta, kuinka äitini paistoi sen ajan läskiä(sian kylkeä)ohuina siivuina rapeaksi paistinpannulla ja siihen lisättiin suolaa.Tämä paistos lisättiin mutin joukkoon.Minulle nyrkkipuuro on ihan outo nimitys.