torstai 26. helmikuuta 2009

Anispikkuleipiä ja hedelmäkakkua

Nämä ohjeet otin blogista: http://natureisrael.blogspot.com/ (Ihan mielenkiintoinen blogi)

FENKOLI (TAI ANIS) PIKKULEIVAT(Tama ohje on Marokosta tulleilta juutalaisilta)
(1 kuppi = 2.5 dl)

200 g margariinia
1/2 kuppia oljya (1,25 dl)
1 kuppi sokeria (2.5 dl)
4 kananmunaa
1 rkl vaniljaa
ripaus suolaa
1/2 kuppia seesamin siemenia (1.25dl)
1/4 kuppia fenkolin tai aniksen siemenia (0.6dl)
1 kg vehnajauhoja
3 tl leivinjauhetta

Sekoitetaan taikinaksi. Taikina levitetaan kaulimella noin 1/2 cm paksuiseksi levyksi. Tehdaan lasilla pikkuleipia. Paistetaan 200 C noin 20 min. (Riippuu uunista)Tasta tulee iso annos, 4 pellillista.

Rubus sanctus kakku

HELPPO HEDELMAKAKKU
(1 kuppi = 2.5 dl)

1 kuppi oljya (2.5dl)
1 1/4 kuppia sokeria (3.1dl)
3 munaa
1 tl vaniljaa
1 tl kanelia
3 kuppia 'self raising flour' ('itsestaan kohoavaa jauhoa) (7.5dl)tai vehnaj. + leivinjauhe
1 tl soodaa
ripaus suolaa
2 kuppia karhunvattuja (5dl) (tai muita marjoja tai pilkottuja hedelmia )
1/4 kuppi appelsiinimehua. (0.6dl)

Kaikki aineet (paitsi marjat/hedelmat ja mehu) perakkain vatkaimeen, sekoitetaan hyvin.Sen jalkeen lisataan marjat/hedelmat ja mehu lusikalla hammentaen.200 C. noin 40 min.

lauantai 14. helmikuuta 2009

Tein lihamureketta ja taas sama valumisilmiö

Ostin eilen paistijauhelihaa saman verran, kuin edellisessä. En mitannut ihan tarkkaan aineksia, koska luulen osaavani jo muutenkin.

Nyt mureke on uunissa. Katsoin äsken ja niin oli murekkeen sisältä tullut ulos peltille nestettä. joka oli hyytynyt murekkeen ympärille.Sitä ylimääräistä löllää ei viitsi syödä ja niin menee hukkaan kallista jauhelihaa Tämä nykyajan jauheliha ei ole kunnollista, vai laitinko liikaa nestettä?

torstai 5. helmikuuta 2009

Mitä lihaa kannattaa ostaa?

Olen työskennellyt ruoan kanssa jo nuorena. Silloin käytettiin jauhelihaa ihan päivittäin. Murekkeet ja pihvit onnistuivat hyvin ja paistettaessa ei irronnut mitään paistinpannuun, eikä uunipellille. Mutta nykyään on toisin. Olen huomannut, että jossain on vikaa. Saman koen myös muissa lihatuotteissa.

Ostin sattumalta Viljapossun jauhelihaa , joka on niin sanottua luomulihaa. Nyt huomasin suuren eron. Jauhelihapihvit paistuivat niinkuin silloin ennen, sekä paistinpannussa, että uunissa.Tunsin tekemisen ilon ja pihvit myös maistuivat. Minulle heräsi kysymys, mitä kannattaa todella ostaa?

Nyt pitää ostaa kumpaakin jauhelihaa ja tehdä samalla ohjeella kaksi mureketaikinaa ja punnita molemmat valmiit tuotteet.

Jos Sinä lukijani olet kiinnostunut tästä kokeilusta, niin olisi mukava, jos kertoisit siitä kommentteihin

Erilaista pastaa

Tämä on sivulta:
http://www.mtv3.fi/ohjelmat/sivusto.shtml/sarjat/maku_vie_italiaan/reseptit?528034

Dunderit
(Dunderi)
Gnocchi-tyyppiset dunderit ovat eräänlaistä alkupastaa. Niiden synnyinpaikka on pieni merenrantakaupunki Minori. Dunderitaikinaa on tehty siellä jo 700 vuotta. Kaupunki pitää erityispastansa ja Santa Trofimena- pyhimyksensä kunniaksi myös festivaalit. Silloin omaa, ihanaa dunderia syödään aamusta iltaan.

475g ricottajuustoa
200g juuri raastettua grana-padano -juustoa
1 kuppi jauhoa
2 teelusikallista muskottipähkinää
2 munankeltuaistasuolaa ja pippuria maustamiseen

Tee näin:
- Sekoita kulhossa ricotta, grana-padano, jauhot, muskotti, keltuaiset, suola ja pippuri.
- Taittele seosta kunnes koostumus muuttuu taikinamaiseksi. Jos seos näyttää kostealta, lisää vähän jauhoja.
- Anna taikinan levätä liinan alla puolisen tuntia,
- Ota kädellinen taikinaa ja pyöritä siitä noin 2,5 cm paksuinen pitko.
- Leikkaa pitkula paksuisiksi dunderikuutioksi.
- Pyöräytä dunderipalat raastinrautaa vasten. Taikinaan syntyy tällä tavalla lovia, joiden avulla kastike kiinnittyy dunderiin.
- Tomuta lauta- tai pöytätaso jauholla ja aseta dunderipalat siihen niin että ne eivät tartu toisiinsa.
- Kiehauta suolattu vesi kattilassa, ja keitä dundereita 12 minuutin ajan tai kunnes ne nousevat pintaan.
- Tarjoile heti.
6-8 hengelle.