tiistai 4. maaliskuuta 2008

11.Paistoin vohveliraudalla lättyjä

Puoleen taikinaan lisäsin kardemummaa ja sokeria, joten laitoin paistetut lätyt kahdelle lautaselle
reilu litra piimää
-"- tl suolaa
-"- tl ruokasoodaa
1 litra vehnäjauhoja
6 munaa
1 dl rapsiöljyä (eläinrasvoja joudun välttämään)

Vatkasin kaikki aineet kunnolla sekaisin.Paistoin vohveliraudalla.


Rauta ei tarvitse rasvaa ollenkaan, kun antaa sen ensin kuumeta tarpeeksi. Saman taikinan voi tehdä maitoon, silloin sooda vaihdetaan leivinjauheeseen. Paistaminen onnistuu myös paistinpannulla ilman lisättyä rasvaa ja ilman käryä.Tästä annoksesta tulee noin parikymmentä kappaletta. Itse syyllistyn aina laittamaan vohveliraudalle liikaa taikinaa, joten kauneus kärsii, mutta makuunhan se ei vaikuta.


Kesäisin minulla on tapana paistaa näitä paistinpannulla kesämökin nuotiolla. Siellä näitä on syöty myös krillatun makkaran kanssa.

perjantai 29. helmikuuta 2008

10.Löysin mukavan kakun ohjeen ja blokin

Kopioin ohjeen seuraavasta linkistä:


Pohja:
3 munaa
1 1/4 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
½ prk rahkaa
½-1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
mansikkahilloa
kerma-vesiseos ja vanilliinisokeria kostutukseen

Sokericreme:
250 g suolatonta voita
1 prk (500g) tomusokeria
2 rkl maitoa
1 rkl vanilliinisokeria
elintarvikevärejä

Vatkaa munat ja sokeri, lisää yhdistetty jauhoseos siivilän läpi ja sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa noin 25 min. Anna jäähtyä!
Sekoita kermavaahto, rahka ja sokerit keskenään. Sekoita kermatilkkaan vettä sekä vanilliinisokeria. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, ja kostuta alin kerros. Levitä mansikkahilloa pohjan päälle ja levitä varovasti hillon päälle kerma-rahkaseos. Nosta pohjalevy päälle ja tee seuraava kerros samalla tavalla. Nosta viimeinen pohjalevy päälle ja kostuta, nosta kylmään maustumaan mielellään seuraavaan päivään.
Vatkaa pehmeää voita niin, että siitä tulee vaaleaa. Lisää puolet siivilöidystä tomusokerista ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito, vaniljasokeri ja loppu siivilöity tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Ota sokerikreemi erillisiin pikkupurkkeihin ja värjää haluamillasi väreillä. Pursota kakun päälle haluamallasi tavalla.
http://mapep.vuodatus.net/blog/category/T%E4ytekakut

9.Drinkkejä

http://www.student.oulu.fi/~anniitty/drink.htm

http://www.niksula.hut.fi/~mkomu/drinkit/drinkkilista.html

http://www.paallikko.com/baarikaappi/juoma.php

torstai 28. helmikuuta 2008

8.Tavallisesta pullataikinasta muokattu ohje


Perus 1/2 litran pullataikinaohjeeseen laitoin voin asemasta kahvikupillisen ( 1 1/2 dl) rapsiöljyä (käy myös rypsi- tai auringonkukkaöljy) ja 4 kpl kananmunia. Annostelin pienellä kauhalla kuvassa näkyvään vuokaan. Laitoin silmäksi luumuhilloa (torttutäytettä) Kohotuksen jälkeen paistoin 175 asteen lämmössä. Annoksesta tuli kolmen uunillisen verran. (36 kpl)
Pieni yleiskone sekoitti taikinan ja näin tuli nopeasti valmista kahvileipää.

lauantai 16. helmikuuta 2008

7.Löysin mielenkiintoisen ohjeen ja tein siitä itselleni sopivan muunnoksen

Alkuperäinen:

CREMA CATALANA( Katalonian vanukas ) ( 4:lle )
1/2 l maitoa
1 sitruuna
5 keltuaista
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
Raasta sitruunasta keltainen kuori ja pane se kattilaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita keltuaisiin muut aineet vanilliinisokeria lukuunottamatta. Kiehauta maito ja vatkaa siihen munaseos. Kuumenna ja keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen n. 3 min. Mausta vanilliinisokerilla. Kaada vanukas laakeaan tarjoilukulhoon. Kun se on hieman jäähtynyt, sirottele pinnalle sokeria.

Oma versio:

5 dl maitoa
2 kanamunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria

Kaikki nämät aineet kattilaan ja vispaus tasaiseksi ja kattila levylle ja kuumenus vispaten.Sakoamisen (kiehumispisteessä)jälkeen loraus sitruunan mehua ja jälkiruoka on valmis.
Seuraavalla kerralla vähennän sokeri- ja maustemäärää ja voisin kokeilla ohjetta kolmen munan kanssa.

keskiviikko 13. helmikuuta 2008

6.Vaahdotettu ruismarjapuuro, toisin sanoen hyvä ja helppo jälkiruoka

Tämän tein mustikoista ( 6 kahvikupillista)Valmista puuroa tuli reilusti kaksi litraa
4 kahvikupillista rasvatonta maitoa kiehuvaksi

2 " ruissihtijauhoja sähkövatkaimella

1 " hienoa sokeria vatkaten (sitten kattila pois liedeltä)

4 " jäisiä marjoja, (voi laittaa enemmänkin, paras mansikoista) vähän vaniljasokeria ja suolaa

Vatkataan sähkövatkaimella, kunnes puuro vaahtoutuu. Tästä annoksesta riittää aika monelle ja itse ihastuin heti saatuani alkuperäisen ohjeen, josta muutin veden rasvattomaksi maidoksi. (Ruissihtijauhot kypsyvät hetkessä, joutuessaan kiehuvaan nesteeseen)

5.Ruisleivän palasista aamupuuro


Laita leivät kattilaan, päälle kylmää vettä, niin että leivät justiin peittyvät, kattila hellalle, suolaa maun mukaan.Kun seos kiehuu, niin hienonna sauvasekoittimella ja puuro on valmista.Jos puurosta tulee liian löysää, niin suurusta vehnäjauhoilla. Tällöin myös puuron happamuus laimenee, jos sattuu olemaan oikein hapanta leipää.Tähän käy kuivatkin leivänpalat. Puuron kanssa maistuvat voisilmä ja maito.

lauantai 9. helmikuuta 2008

4.Söimme tänään kun

Ostin eilen kirjolohen ja tässä se on menossa uuniin kaveriensa kanssa.Suolaa sisään ja pinnalle, uunissa 200 astetta lämmintä ja valmista tuli puolessa tunnissa. Seuraavalla kerralla laitan kannelliseen vuokaan, voi onnistua vielä paremmin.Valmiiseen kalaan tuli iso kolo ja loput tulee syötyä myöhemmin kylmänä, ehkä leivän päällä.

perjantai 18. tammikuuta 2008

3.Kahville kaveriksi

Sain kerran peruspiimäkakun ohjeen, johon tulee:

3 kahvikupillista sokeria
5 - ”- vehnäjauhoja
2 teelusikallista soodaa ja nämä sekoitetaan

150 g voita sulana
3 kahvikupillista piimää ja nämä sekoitetaan

Sitten voipiimäseos sekoitetaan jauhoseoksen kanssa nopeasti, mutta kunnolla ja paistetaan 200 asteessa noin 20 minuuttia (pelti) tai kahdessa kakkuvuoassa 175astetta noin 45 minuuttia. Mausteet voi keksiä itse. Taikinasta voi tehdä myös marjapiirakan.

Tästä samasta ohjeesta olen muokannut monta erilaista taikinaa. Seuraavalla kakulla ei ole nimeä, mutta hyvää tuli

3 kahvikupillista sokeria
7 -”- vehnäjauhoja
2 teelusikallista soodaa
2 –”- leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rasia sukattia
1 kahvikupillinen rusinoita
½ -”- hasselpähkinärouhetta

1 kahvikupillinen ruokaöljyä (rapsi tai rypsi)
3 – ”- piimää
5 munaa
loraus sitruunan mehua

Valmistus, kuten edellisessä. Laitoin taikinan kahteen pitkään teflon vuokaan ja paistoin 150 asteessa yhden tunnin.


Kuvan palan taikinan mausteet olivat 1 kkp seesamin siemeniä
2 kkp rusinoita
2 tl kardemummaa
loraus struunanmehua
1/4 tl suolaa



Annoksesta tuli noin 40 reilun kokoista palasta

keskiviikko 2. tammikuuta 2008

2.Sieviläistä perinneruokaa, nimeltä Mutti


Täällä emännät ovat aikoinaan keksineet syötävää, joka on korvannut leivän, jos leipä on sattunut loppumaan.Tätä herkkua keitetään vieläkin, ainakin Sievin Muttimarkkinoilla heinäkuussa. Jokaisella emännällä on vähän erilaisia vinkkejä mutin onnistumiseen. Kerronpa tässä omani.

1.Kattilaan mitataan 1 osa vettä ja kuumennetaan kiehuvaksi.(suolaa)
2.Veden päälle kaadetaan kerrokseksi 2 osaa ohrajauhoja
3.Jauhoihin tehdään reikiä puukauhan varrella, veteen asti
4.Kansi päälle, lämpöä pienemmälle ja seos saa kiehua 20 minuuttia
5.Seos sekoitetaan kauhalla murumaiseksi, sähkövatkainkin käy
6.Nyt mutti on valmista syötäväksi. Syödään voin ja maidon kanssa.

Mutti paranee paistettaessa, jos sattuu jäämään.

Sain kerran kainuulaisia karkeampia ohrajauhoja ja kokeilin niistä keittää muttia, mutta niistä ei onnistunut.Tavalliset ohuet ohrajauhot kypsyvät 20 minuutissa höyryssä ja samalla mitattu vesi haihtuu sopivasti ja mutin rakenne tulee oikeaa.